tisdag 5 januari 2010

Vad tycker bladhbloggen om vargjakt?

Så har vi då äntligen fått börja jaga varg, och tur var väll det. Den enorma vargstammen har växt till över 220 individer i det lilla landet Sverige. Ett tag såg man vargar överallt här i Värmland. De gick i stora flockar och länsade glesbygden på tamboskap, småbarn och inte minst jakthundar. Det är en hemsk tid vi gått igenom, men nu när vi skjutit av ett 20-tal bestar kanske livet kan återgå till det normala. Kanske vågar jag mig ut genom dörren igen?

Man behöver inte läsa många jakttidningar innan det tycks uppenbart att jakthundar är vargens absoluta favoritföda, har en varg väl smakat väldresserad drever, ja då duger det inte med vanligt vilt igen. I jaktpressen är det inte helt ovanligt med stora blodiga bilder på massakrerade jakthundar. Hemska bilder, det är jag den första att hålla med om. Det måste vara en fruktansvärt att förlora en jaktkamrat som det investerats massor av tid, kärlek, energi och pengar i. Att jaga med lösgående hund på Vargens bakgård tycks alltså farligt, en risk man ogärna tar, ett argument som vid första anblicken faktiskt håller för att knäppa några vargar.

Samtidigt kan vän av ordning ifrågasätta om det finns några andra risker när man jagar med lösgående hund? Kan det möjligtvis vara så att jakt med lösgående hund innebär vissa risker? För att undersöka detta använder vi oss av försäkringsbolaget Agrias statistik över skadade/dödade hundar under perioden 1997-2007. (Behandlar förvisso alla hundar, och inte bara jakthundar.) Utav samanlagt 12 851 dödade/skadade hundar ser vi att hela 97 % av fallen gick att härleda till trafiken. 2 % avsåg vådaskjutning och 1 % gick att härleda till attacker från vilt. I de fall där vilt skadat/dödat hundar är den selektivt jakthundsätande vargstammen inte alls särskilt imponerande. Under perioden rapporterades det in 122 fall där stora stygga vargen varit gärningsman. Övriga vilt får följande poäng: Älg 64, lodjur 34, björn 19, örn 15 och ”ospecificerade vilda djur” får dela på 126.

Det är kanske inte helt rättvisande att titta på ett enda försäkringsbolags siffror, men det ger ändå en fingervisning om ungefär hur mycket livsfarligare vargarna är än övriga faror. Även en B-student i ekonomi som jag själv kan med hjälp av dessa siffror göra den smått pinsamma upptäckten att det skjuts fler hundar än vargarna äter upp. För att inte tala om hur många hundar som dör en tragisk död under någon bil. Ändå är det av någon mystisk anledning mycket sällan vi får höra om jakthundar som råkat ut för trafikolyckor, eller jägare som i sin iver att avrätta något skjutit fel djur. Man skulle lite drastiskt och förhastat kunna påstå att det målats upp en lite väl röd ring runt Vargen som jakthundens fiende nummer 1.

Det finns naturligtvis fler genomtänka argument för att jaga varg. Mitt personliga favoritargument till varför vi bör jaga varg att de gillar att äta människor, framför allt småbarn. Småbarn tycks tillsammans med dyra jakthundar vara den absoluta favoritfödan om man är hungrig som en varg. Det finns faktiskt dokumenterade fall i Sverige där varg dödat människor. För att styrka detta påstående behöver man bara bläddra i några gamla kyrkböcker från 17-1800talet. I dessa är det inte helt ovanligt att vi kan läsa om blodtörstiga människoätande vargar på ena sidan, och att Näcken rövat bort några barn på nästa. En mycket aktuell och sällsynt trovärdig källa som på ett föredömligt och rättvist sätt speglar dagens förhållanden.

Visst, det är inte omöjligt att vargar faktiskt dödar människor. En undersökning visade att det hänt 4 gånger i Europa de senaste 50 åren, samtliga i Spanien. Vi kommer att behöva mycket ammunition om vi ska anse alla djur som dödar mer än 4 människor/50 år som livsfarliga. Gissningsvis tex: Hästar, kor, getingar, ormar, spindlar, myggor, hundar osv. Listan blir nog rätt lång och en riktig utmaning för jägarkåren.

Ett nyligen uppkommet argument är den blivande klassikern: - Vargstammen är för stor, långt mycket större än 220 individer, annars skulle vi aldrig kunna ha skjutit så många på så kort tid! Man syftar då till att vi ”fiskade fullt” på varg redan första dygnet. Jag vill påminna om att vi mer eller mindre lyckats utrota vargstammen förut, det gjorde vi utan mobiltelefoner, gps:er och riktigt gott kaffe. I veckan åkte 12 000 jägare ut med snöskotrar, fyrhjulingar och säkert stridsvagnar, på ryggen hängde en välpolerad dubbelstudsare. Det borde ge oss bättre odds än förra gången. Jag är som ni kanske redan anat ingen jägare men jag misstänker att även Vargar lämnar spår i snön. Att hålla koll på ungefär vart de håller hus en sån här vargavinter torde inte vara någon oöverkomlig svårighet. Jag tror det var raka spåret mot vargflocken som gällde när startskottet gick…

När jakten väl genomfördes gjorde den det på ett mycket genomtänkt sätt. Ett av huvudargumenten för att skjuta varg (om vi bortser från de kopiösa mängder jakthundar och småbarn de äter) var att den svenska vargstammen är inavlad. Jag har sett ”sista färden”, jag förstår att inavel inte blir bra. För att säkerställa att rätt individer skjuts känns det vettigt att lite spontant släppa 12 000 licenser till hämndlystna jägare. Förmodligen har de koll på vilka djur som bör skjutas och förmodligen kommer de låta bli att skjuta en ”frisk” varg till fördel för en svagare som kanske aldrig dyker upp. Att dirigera, koordinera och rapportera för 12 000 jägare vem som skjutit vad var, vika vargar som är bekräftat skjutna och vilka som irrar runt med en kula i benet, det tycker jag verkar svårt. Vargjakten ser i alla fall på åskådarbänk betydligt mer ut som en framhetsad vargslakt.

Kanske drar jag det för långt när jag jämför rovdjurspolitiken med vår fullständigt retarderade fiskeripolitik, men jag börjar se likheter. Jag ser två extremt starka och välorganiserade kårer som i mina ögon fått för mycket att säga till om. Jag ser yrkesfiskarna och jag ser Jägarna. Det handlar om grupper som ur ett samhällsperspektiv är ganska små, men där extremt starka lobbyister kört över det svaga motstånd en tämligen ointresserad allmänhet erbjuder. Precis som kortsiktiga yrkesfiskare nätat politikerna i sin jakt på de sista torskarna har nu jägarna lagt koppel kring samma förvirrade politiker för att driva igenom sin egen intressepolitik.

För att understryka att jag inte är någon fullständigt fanatisk inskränkt vargälskare (alltså en jägare, fast tvärt om;)) som vägrar inse att det kan bli problem med varg vill jag klargöra: Att skjuta individer som beter sig mystiskt, typ bor i folks soptunnor, det bör vara helt okay. Att skjuta vargar som attackerar tamboskap, eller annan egendom (typ fru) bör även det vara helt okay. MEN att använda löjliga argument för att hetsjaga på en fridlyst stam bestående av 220 vargar bör förbli icke okay.

46 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet Anders. Retarderade är exakt vad våra svenska kårer är...

    SvaraRadera
  2. Vi lär väl ha utrotat dom av en anledning, tänk så bra allting var innan vargen började dyka upp igen...

    SvaraRadera
  3. Dom blev væl utrotade av samma anledning då som nu? Att dom æter jakthundar och spædbarn?
    Men fræmst før att jægarkåren vill ha viltet før sig sjælv, men det ær inte så korrekt att anvænda i argumentationen.

    SvaraRadera
  4. Som vanligt skriver du mycket bra! Jag håller dessutom med dig i dina åsikter.

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg av Kapten Kolja.
    Kruxet är ju som KK skriver, att generna har
    det blivit lite "fnurr" på.
    Personligen vill jag se stor variation av friska djur i vår natur. En genetisk frisk varg tror jag inte är farlig.
    Att en varg äter upp en hund kanske beror
    på att vargen ser hunden som en som trängt in på deras revir. Gäddor kan ju hävda revir ordenligt mot den eller de som tränger sig på. MVH Sigge

    SvaraRadera
  6. Lycka till med fisket och tack för ett klockrent inlägg!

    SvaraRadera
  7. Tjenare.
    Fint skrivet.
    Ska visa det för jägarn här på jobbet.
    Vi som inte jagar kallar jakthundar för vargwobbler. Om vi får mera varg runtikring som tar det andra viltet så kanske älgolyckorna minskar och de nysatta granplantorna uti skogen får vara ifred.

    SvaraRadera
  8. Sitter man bara i båten eller framför datorn så är vargen inget bekymmer!!! Det är alltid väldigt enkelt att ha bestämda åsikter om sånt som ändå aldrig kommer att beröra eller drabba en själv. Jag är både inbiten jägare och fiskare. Det är inte mina hobbys, det är mer min livsstil. Vargen försämrar livskvaliten för många människor, så är det bara. Majoriteten av vargförespåkarna vistas garanterat väldigt lite i skog och mark och lever i kölvattnet av Disney. Det finns många hotade arter som skulle behöva samma engagemang som vargen. Det finns tillexempel en liten varelse som jagas hänsynslöst över hela jorden, den krossas och bekämpas med gifter. Det är kanske dags att börja kartlägga dess genetiska status så att vi sedan kunna börja skydda den lille gynnaren på bästa sätt. Jag talar givetvis om Lusen... Har inte den samma rätt att få leva som allt annat? Fast det är klart, den är inte gullig och den kan ju drabba dig.....

    SvaraRadera
  9. Hej Bladh!
    Kul att läsa ditt inlägg i vargdebatten, din retorik är lysande men i ett känsligt ämne som detta bör dock belysas att vissa fakta ej stämmer.
    Det var 12000 registrerade jägare som fick jaga varg, tror inte alla var ute.
    Det är förbjudet att jaga från fordon vid normal jakt.
    Jägare är inte i ett samhällsperspektiv en liten grupp, däremot välorganiserad och engagerad.
    Glöm inte att det är myndigheterna som stiftar lagarna och utövarna har bara att rätta sig efter dem.
    Tro inte att alla jägare är varghatare, om vargjakt är tillåten så kommer det alltid finnas dem som jagar varg, precis som med ålen den är utrotningshotad men de som får fiskar den.
    Må så gott önskar din gamla jobbarkompis Magnus U

    SvaraRadera
  10. Jag vill inte ha varg men är absolut ingen varghatare. En varg är en varg och beter sig som vargar gör, dödar andra djur och äter upp dom. Jag tror att det är ganska få jägare som är varghatare. Problemet ligger nog i att myndighetspersoner och politiker under många år agerat som att vargar inte medför några problem. Att återintrodusera vargen i vår fauna och sedan låtsas som att det regnar när problemen uppstår är roten till dagens infekterade debatt.

    SvaraRadera
  11. Om två till tre vargar i början på 80-talet har blivit 200-300 idag (detta trots en enormt omfattande tjuvjakt samt övrig dödlighet)så verkar dess bevarandestatus inte direkt hotad. Det kanske till och med är klokt att börja bromsa dess tillväxt!?

    SvaraRadera
  12. Det är möjligt att välja bort vargen. Bilen känns svårare. Vapen känns också lite svårt att avstå vid jakt.

    Bengt.

    SvaraRadera
  13. Hej Bladh.
    Det verkar som om du har gjort en rejäl resurge runt vargjakten synd bara att det inte finns så mycket substans i det du säger. Hur stor tror du att vargstammen kan bli eller vara utan att det blir problem, för 220 st är ju på tok för liten enligt dej. Ett vargpar äter mellan 140 till 170 st älgar per år vad händer när inte älgarna räcker till? tror inte dom börjar att äta grönfoder.Enligt vad jag har fått fram så är det inte jägarna som har satt ett tak på 210 individer i landet utan våra folkvalda och man måste vara ganska blå ögd om man tror att naturen sköter balansen mellan varg/föda för det har mäniskan förstört för länge sedan. Nu när vi har bestämt att det skall finnas varg så måste man kunna acceptera att varg stammen måste beskattas för att hållas på en rimlig nivå själv har jag svår att förstå varför vi skall ha tillbaka vargen i sverige. Jag själv har hållit på med både jakt och fiske i ca 30-35 år och varg problemet har kommit dom senaste 10-15 åren. Blev själv av med en hund förra året och den var inte med i din statestik från agria. För dom flesta älghundarna är nog försäkrade i ett annat bolag men han blev tagen av varg mitt under älgarbetet. Det som är det mest j..vliga i det hela är att man inte kan göra som min far/farfar gjorde med mej tog med mej och hunden ut i skogen och förde en tradition vidare.
    / En trollare och älgjägare.

    SvaraRadera
  14. Tack för underhållande läsning A.B
    Nu verkar varghatare och jägare hittat din sida också. Fast de är ju inte varghatare egentligen. De är naturmänniskor som har fakta med substans. Tex att ett vargpar skulle äta 140-170 älgar om året. Det skulle bli 30-35 tusen älgar de sätter i sig om året förutom alla jakthundar. Men enligt jägarförbundet skjuter svenska jägare ca 100 000 älgar om året.(2009)
    I Spanien finns drygt 2000 vargar och de har inga älgar där. Är det för att vargen ätit upp allihop? Tror inte det. Det är aldrig bra när det blir för mycket av en art på ett ställe tex. säl vid sydkoster eller skarvkolonier i Östersjön,eller Stockholmare på Gotland, men det är väl helt och hållet vi människor som orsakat dessa obalanser i naturen, skall vi då straffa naturen för vår egen dummhet? Men det är väl som den däringa växthuseffekten, den är väl bara ett påhitt den också. Se vad jädra kallt det är här nu. Vistas själv en hel del i skog och mark oftast ensam och har mer problem med fästingar och mygg än varg.
    /Proteskungen

    SvaraRadera
  15. Skjut av varg jävlarna som det varit i hundratalsår så slipper vi problem och debatt man kan ju inte säga att det är en del av sveriges fauna när det varit borta så länge!!

    SvaraRadera
  16. Än en gång ett intressant inlägg från Anders.
    Research är gjord på ett föredömligt sätt.
    3 ggr så många hundar vådaskjuts av sina ägare? eller kollegor än vad varg dödar. Oansvariga hundägare håller inte koll på sin husdjur så de även faller offer för andra farligheter som t.ex älg och motorvägar. Det försöker i alla fall boskapsägare undvika med stängsel eller annan inhägnad. De jakthundsägare som inte håller koll på sina hundar är även ansvariga för en del ytterligare dödande. Hundar som dödar katter, kaniner, rådjur, igelkottar ex.vis.

    De ca 12 000 jägare som var ute och sköt hejvilt under helgen kan man inte kalla för annat än amatörer. Skadeskjutning på över 30% kan inte tolereras. Att denna jakt skulle kunna påverka inavelsrisken kan uteslutas. Enbart påfyllning av nya individer kan göra det.
    Nä, fram för proffesionella jägare som har koll på individerna på ett större plan än de lokala jägarna.
    Värmland som kanske har flest vargar har redan via Furuholm sagt sig inte kunna ta emot en enda ny individ? Då faller ju vargjaktens skäl, det var ju därför som jakten godkändes. Känns som om man gör samma fel som med utsättningarna med lax i Vänern.
    Det vore bättre att man fixade till alla regler först innan man tillät ett enda uttag.

    Angående uttag så skjuter jägare ca 20 000 älgar i Värmland, trafiken ansvarar för ca 1 000 döda, varav några människor varje år dödas, vargstammen i Värmland lär ansvara för några hundra dödade. Så för risken att bli skadad av en varg så är det promille risk om du jämför med en älg. Skjut fler älgar hellre.

    Ett stort tack till Bladh för din blogg. Alltid underhållande. /Björn

    SvaraRadera
  17. Lyfter på hatten Bladh!
    Fiska kan du ju inte men skriva det kan du!
    Mvh ulf Eriksson

    SvaraRadera
  18. Bra där Bladh! Mådde verkligen dåligt när man läste om pöbeln som släppts loss ute i våra skogar. Många års varghat som släpptes loss under några dygn! Sorgligt att vi människor inte kommit längre än att livet kretsar kring ett rovdjur som har all existensrätt i naturen. Känner tyvärr igen tendenserna inom fisket men där är det gäddan som får vara "vargen" , vad har vi egentligen för problem med naturens toppredatorer? // Christer

    SvaraRadera
  19. Viva La Varg!!!!!!!

    SvaraRadera
  20. Men för i helvete hur resonerar du egentligen?okunnig och osaklig är vad du är. Till att börja med statistiken du lägger fram så borde du som är nyutbildad ekonom kunna räkna!Du har ändå läst i 3-5 år nu.

    För det första så är det nog ingen bilist som medvetet kör på en hund(hoppas jag) och ingen jägare som med avsikt skjuter en hund, kulan kan ta i en gren eller i ett så litet föremål som ett grässtrå och ändra riktning och träffa olyckligt i djuret eller hunden kulan kan ändra vinkel väldigt många grader. Men vargen däremot råkar inte döda en hund den har för avsikt att döda den! Så kommer vi till matematiken,här får du en hemuppgift o räkna på.

    Ta antal bilar i sverige styvt 4 milj kontra det mend antal hundar som dog i trafiken,nu är siffran som du skrev om inte bara jakthundar utan det totala antalet döda hundar i sverige så du kan gå ut på skk hemsida och räkna registrerade jakthundar som i sve kontra knähundar så kan du få fram en antal på hur många som var jakthundar av dom där drygt 18000 hundarna som förolyckats.Sen till uppgift

    Nr2.Ta antal jaktkortsregistrerade jägare i sve ca 320000 kontra vådaskjutna hundar mot dessa jägare.

    Nr 3 ta antal vargar i sve 270 st för några veckor sen med tanke på att licensjakten skulle motsvara 10% av det totala beståndet i sve. Nu kommer du få fram lite intressanta siffror att studera hur mycket farligare vargar är för hundarna än både bilar och människor

    Och så till den så kallade faktan om manniskor som dödats av varg,skälet till att vi inte har haft många angrepp av varg här i norden är att vi knappt haft nån varg är på över hundra år det kan förklara lite.Men eftersom att det var över 100 år sen som det skedde en dokumenterat dödsfall i sve,så kan vi inte tro på det. Det är nog bara hittepå.

    Men om du tittat lite längre öster ut mot baltländerna och neråt i europa rumänien polen så har dom enorma problem med vargen. så sent som i fjol var det flera vargattacker på människor i ryssland rumänien med dödlig utgång om jag inte har fel så var det vuxna och barn 5 6 st i rysslandoch ett antal i rumänien varav 1 barn vart tagen i pulkabacken framför ögonen på flera vittnen,det vore väl skoj o ha det så där hemma i Kil när du är ute med ungarna och leker ha en massa varg med rabies springa omkring husknuten och ta allt i deras väg ungar som hundar och kanske dig.

    När du nästa gång ska skriva nått ned fakta i ta reda på just det innan du ordbajsar

    Och det där med Regeringen att vi lobbyister i jagarkåren har lindat dom runt vårat finger om jag inte kommer ihåg fel så är det väl så att dom är folkvalda eller?


    Här har du en länk där det finns lite fakta att titta på www.infocentrum.se

    Håll dig till att vara en trolling(nörd) det är du nog bäst på


    Ps: Mera nät i våra sjöar flytnät och spöknät som ställer till trollare och andra fiskare det och kanske gör så att dina fiskekompisar förolyckas eller du eller dina barn. Det skulle väl vara spännande att åka ut på sjön på vinst och förlust.Precis så har vi hundjägare i sve nu att åka ut med sin bästa kompis och låta han göra det som han älskar och är gjord för,och inte veta om man hittar hunden med tarmarna liggandes utanför kroppen och får åka hem utan sin livskamrat.

    Johan Appelgren Askersund

    era fega kräk som skriver på bloggar och inte vågar skriva vad ni heter

    SvaraRadera
  21. Johan Appelgren, ditt inlägg tillhör ju helt klart ett av jägarkårens självmål, sicket j-a svammel !!

    Erik Karlsson

    SvaraRadera
  22. Johan Appelgren du ska få äran av ett helt eget svar:

    För det första står det faktiskt ganska tydligt vad jag heter, så jag är osäker på om fegt kräk förolämpningen verkligen är en förolämpning förankrad i stadig grund. För det andra är det ett känt faktum att ekonomer pratar mer än de räknar, annars borde ju i alla fall någon av oss ha förutsett finanskrisen.

    Lyckligtvis spelar det inte så stor roll hur man räknar. I det här fallet är det nämligen oväsentligt hur mycket fler jakthundar en Varg dödar i snitt än tex en bil eller jägare. Det ändrar ingalunda det faktum att i dagsläget löper en jakthund större risk att dödas av andra företeelser än av vargar. Vad jag finner märkligt är att det uppenbarligen går att leva med riskerna som trafik och vådaskott innebär, men att det samtidigt tycks otänkbart att överhuvudtaget existera parallellt med Varg.

    De fyra dödsfallen som jag refererade till är resultatet av en omfattande Europeisk undersökning gjord 2001. Dödsfallen är de enda som kan härledas till FRISKA vargar. Att vargar med rabies är farligare ter sig ganska naturligt, jag misstänker att även marssvin med rabies beter sig otrevligt. Det känns inte rättvist att anklaga friska Vargar för något sjuka individer tar sig för. Blir jag biten/attackerad av en rabiessmittad hund har jag inga planer att lasta din vovve för det. Återigen, problemvargar är inget problem, problemvargar skjuter vi. En varg som lurpassar på småbarn vid soptunnorna är en problemvarg. En varg som försvarar sitt revir i skogen mot en mystisk ettrig inkräktare, är bara en Varg. Jag vågar vågat påstå att jag kommer att låta mina ofödda barn åka pulka trots vetskapen om att det finns varg i Värmland. Jag anar att de håller sig på avstånd när en armada färgglada skrikande barn ockuperar backen. Märkligt nog är det vid viltattacker ofta herrar med gevär som drabbas.

    Jag kikade in lite på ditt sidtips www.Infocentrum.se , det var en trevlig sida, men något saknades. Ett gäng vilt skrikande män med facklor och högafflar så vore den mer komplett. Eller är det Frankenstein jag tänker på nu? Hetsjakter ser så lika ut. När vi ändå utbyter lästips kan jag rekommendera www.rovdjur.se kanske kan det vara intressant att ögna igenom nått som inte är skrivet av män med pälsmössa och gevär.

    Kalla mig gammeldags, men jag tänker självsäkert hävda att det inte går att jämföra en tragiskt förolyckad jakthund med en drunknad människa på Vänern. Att placera en hunds liv så högt och sedan högaktningsfullt skita i alla vargar ter sig faktiskt aningens skenheligt. Lite respekt borde vi kunna undvara våra jaktkompisar förfäder?

    Jag kan tänka mig att önska dig och din vargwobbler all lycka i jakten framöver, men då får du göra något för mig också. Snälla, sluta hoppas att mina kamrater ska förolyckas på Vänern, det känns obehagligt, jag gillar dem nästan allihopa. Med lite tur lyckas du och vovven gå slalom mellan de otaliga vargkontrollerna och kan fälla en älg eller två även i framtiden.

    / Anonyma Anders

    SvaraRadera
  23. Det verkar ganska farligt att tillåta folk gå med bössor i skogen. Det skjuts både folk och fä. Fler människor skjuts ihjäl av jägare än vad vargarna dödar. Rent logiskt borde vi inte ta ifrån Johan och hans polare vapnen?
    /Björn

    SvaraRadera
  24. Ska bli riktigt intressant att se resultatet av obduktionerna. Hur mycket hagel hittas? Hur många skottskador finns? Finns det rester av gift? Fick man jaga varg med hagel? Hur duktiga skyttar är vargjägarna? Skott i ljumsken, framben avskjutna?

    SvaraRadera
  25. Jag antar att de flesta som lämnar kommentarer här är trollingfiskare. Har lite svårt att se er som naturens skyddsänglar även om många vill få det att låta så. Puttra runt med båtmotorer på tomgång dagarna i ända bara för ert eget nöjes skull och om man lyckas kroka någon fisk så bör den helst återutsättas så att man kan fånga den igen. Detta om fisken överlever förstås. Men om man vill skaffa sig respekt i dessa kretsar så är det nästan en förutsättning. Detta sker många gånger oavsett hur skadad fisken är. Det är säkert många som klarar sig men jag kan garantera att fisken skulle må betydligt bättre av att slippa den här hanteringen. Man måste akta sig när man sticker ut hakan så att man inte själv hamnar under luppen!

    Jag kan bara instämma med kommentaren tidigare. Det finns många arter som är akut hotade och skulle behöva ert engagemang, vargen kommer dock ganska långt ner på den listan....

    Hälsningar Daniel.

    SvaraRadera
  26. Daniel:

    Tror ingen här har angett sig för att vara naturens skyddsängel. Vi gillar naturen precis som jägare. Vi dödar de fiskar vi vill äta, de vi inte önskar kastar vi tillbaka. Självklart finns det risk att samtliga inte överlever. Märkligt att det uppstår komplikationer på grund av att dödandet inte är det primära i vårt naturintresse. I slutändan är det med fiskar precis som med alla andra organismer på vår jord, de skulle må bättra utan människor, oavsett om människorna vill döda eller fånga dom.

    Lite roligt att du nämner skyddsänglar. Vid närmare eftertanke är bromsande skyddsänglar nämligen precis det som behövs när Jägarna leker Gud och bestämmer Sveriges fauna efter eget tycke.

    Du har alldeles rätt i att det finns fler hotade arter att engagera sig i, jag känner säkert inte ens till hälften av dem. I dagsläget känns dock vargen ganska aktuell, att det är varg vi debatterar efter vargjakten är kanske inte så konstigt. Den dagen det blir aktuellt med en hetsjakt på någon annan fridlyst art kommer jag förmodligen att irritera mig på det också. Jag hänger lätt upp mig på sånt.

    SvaraRadera
  27. Hej på er bängsäckar!

    Här har ni en artfrände som för er talan.

    Ha en trevlig helg // Gunnar.


    http://www.youtube.com/watch?v=ZctswpEcrzc

    SvaraRadera
  28. Ni stadsbor fattar inte att vargar är lustmördare och dödar alla djur de kan medans jägarna får ta rätt efter dom. Dags att inse att rovdjuren spelat ut sin roll i sverige. en vargpar äter 170 älgar alltså en flock kanske dödar 1000 st per år och skadar mångdubbelt fler. och på den stress en älg känner när mördarflocken jagar den. DET är djurplågeri det. Och jämförelsen med björnar är ju löjlig till skillnad från vargar angriper inte friska björnar nån o det finns 10 ggr så många björnar som vargar. Nej utrota vargen den fyller ingen funktion i naturen och det vet alla som sysslar med jakt och kan biologi.

    //Gunnar

    SvaraRadera
  29. När månen om natten sätts i brand
    Av ett isande skri ifrån norr är det sant
    Det dom viskar om en rit nånstans
    Så välsignat vare vårt land

    Var är vargen
    Var är vargen
    Var är vargen
    Du trodde var död
    Var är vargen
    Var är vargen
    Var är vargen
    Du trodde var död

    I dom djupaste skogar från fjällen i skyn
    Hörs berättas en urgammal myt
    Om blixtrande ögon du aldrig kan fly
    Så bevare båd stad och by

    Var är vargen
    Var är vargen
    Var är vargen
    Du trodde var död
    Var är vargen
    Var är vargen
    Var är vargen
    Du trodde var död

    Som en levande lavin kommer hungriga djur
    Över vidden hörs deras tjut
    Och vinden sjunger ett mollstämt dur
    Mänska är du för eller mot till slut?

    Det är vargen
    Det är vargen
    Det är vargen
    Du trodde var död
    Det är vargen
    Det är vargen
    Det är vargen
    Du trodde var död

    Den vilda världens hunger lämnar aldrig dig


    //Imperiet

    SvaraRadera
  30. Du Werner, köpte du ingen julskinka ?
    -Det är väl klart jag köpte julskinka Werner
    Den står i ugnen
    -Nej Werner, den har rymt, vad ska vi ta oss till ?
    -Lugna ner dig Werner
    -Ja men gästerna kommer ju när som helst
    -Ja men vi kan väl alltid bjuda på nån mumsig grönsak
    -Ja visst ja

    Det går precis lika bra med selleri

    Nu är julen här - alla tomtarna myser
    Men vår lilla gris - med sin frånvaro lyser
    Ack vad är väl gröt och tårta så söt och sylta och pastejer ?
    Äh korv och paj är bara blaj, men gris är nåt för sig

    Vår julskinka har rymt - och släkten kommer om en timma
    Vår julskinka har rymt - hur kan en gris bara försvinna
    Har ingen sett vår lilla kotlett, med rumpan blank av fett
    Vår julskinka har rymt, det tycker vi är grymt !

    -Stängde du inte ugnsluckan Werner ?
    -Selfverstendich Werner, han måste ha brytit sig ut.
    -Brytit sig ut? Ett sånt svin
    -Jaja, men lite svinn får man räkna med
    -Lite svinn, det var väldigt roligt sagt Werner
    -Tack ska du ha Werner
    -Tack ska du ha

    Våran gris han drog - har ni hört en sån fuling
    Men han trodde nog - på ett liv efter julen
    Ja visst han sa Goodbye och stack till Hawaii
    tillsammans med Miss Piggy
    Ja, fläsket brann så han försvann- en mansgris det var han !

    Vår julskinka har rymt - och släkten kommer om en timma
    Vår julskinka har rymt - hur kan en gris bara försvinna
    Nu ger vi opp- för utan hans kropp är grisfesten en flopp !
    Vår julskinka har rymt - det tycker vi är grymt !

    -Tänk att allting skulle gå åt skogarna Werner
    -Ja, och detta mitt på Julafton
    -Ja det är som i det gamla tyska ordspråket:
    Hur man vänder sig har man skinkan bak
    -Det var väldigt fint sagt Werner

    Vår julskinka har rymt- och släkten kommer om en timma
    Vår julskinka har rymt- hur kan en gris bara försvinna
    Har ingen sett vår lilla kotlett - med rumpan blank av fett !
    Vår julskinka har rymt det tycker vi är grymt
    Vår julskinka har rymt- och släkten kommer om en timma
    Vår julskinka har rymt- hur kan en gris bara försvinna
    Nu ger vi opp - för utan hans kropp är grisfesten en flopp !!
    Vår julskinka har rymt det tycker vi är grymt !!

    //Werner o Werner

    SvaraRadera
  31. Tycker detta säger ALLT saxat från jägarförbundets hemsida...

    http://www.jagareforbundet.se/GAVLEBORG/default.asp?pageid=37339

    "Vargjakten 2010!
    Nu är det hög tid att förbereda sig för vargjakten. Några har muttrat, med förståelse över antalet vargar vi får fälla. Men tänk istället på att vi skall jaga förtroende i första hand denna gång! Se därför till att Du verkligen vet vad som gäller innan Du hänger på dig vargjagarkläderna. Det är just hur Du utför vargjakten som kommer att göra hur allmänheten tycker vi jägare sköter vargjakten, och hur möjligheterna till fortsatt jakt kommer att se ut

    Det första Du kan göra för att se till att öka antalet vargar på licensen nästa år är att rapportera in alla nya vargspår du ser till länsstyrelsen, 026 17 12 50. Antalet vargar vi får på licensen beror på hur många vargar länsstyrelsen har kännedom om i länet. Och ju fler vargar de vet om desto högre tilldelning får vi! Det är där just Du kan göra den stora skillnaden!

    Sen måste du känna till alla bestämmelser som gäller inför vargjakten. Det gör du genom att läsa igenom beslutet som finns det finns en länk till på hemsidan nedanför detta dokument. Det är dessutom ett hiskeligt område kring Galvenreviret som är avlyst från jakt. Gränserna för det kan du se på i beslutet. Dessutom måste du se till att registrera dig som vargjägare antingen genom att gå in på naturvårdsverkets hemsida eller ringa telefonnummer 0771-183411.

    Den största möjligheten att lyckas är att vi organiserar oss på ett så bra sätt som möjligt. Därför har Lars-Olof tagit fram massa bra att ha blanketter som du hittar på hemsidan under detta dokument.. Här finns ett PM som jag föreslår att jaktledarna laddar ner, omformulerar så det passar er jakt och får underskrivet av jaktdeltagarna. Detta för att du som jaktledare skall gå fri om någon bryter mot reglerna. Betänk att det kommer att kunna handla om Grovtjaktbrott (6mån-4 års fängelse) om någon medvetet bryter mot beslutet. Vidare finns ett förslag på hur ni mellan jaktlagen kan komma överens om hur ni kan använda varandras marker, observera att det gäller speciella regler för VVO. Det kan du också ladda hem och läsa om i dokumentet under detta på hemsidan. Till sist finns ett förslag på organisation som är beprövat och fungerar väl, på samma ställe.

    En annan oerhört viktig sak är att tänka på hur vi bemöter media. Jag föreslår att ni använder en och samma person till det. Och tänk på vem ni väljer, det finns inget utrymme för ogenomtänkta uttalanden eller dåliga bilder. Finns det ingen som vill ställa upp på det så kan ni alltid hänvisa dem till mig eller länsstyrelsen."

    Eller?

    Ej anonym Stefan "the wolf" still live and kickin´

    SvaraRadera
  32. Var för ska vi försöka få en stark stam av ett djur som inte funnits i sveriges flora på ex antal år! Nää Bort med Skarv, Sälar och varg! Mvh Erik

    SvaraRadera
  33. Erik! Varg är ingen blomma! Gör om och gör rätt.

    SvaraRadera
  34. Ser man inte skillnad på en blomma och en varg kanske man inte ska uttala sig;)

    SvaraRadera
  35. Hej igen som du kanske inte förstod så var jag lite ironisk i mitt förra inlägg klart jag inte vill dig eller nån du känner olycka.
    Ville bara få upp ögonen på dig er som tyvärr som så ofta är dåligt pålästa och tyvärr väldigt inskränkta på ert men ändå gapar och skriker högst om saker ni inte har så stor koll på.Försökte rellatera till nåt som du ni trollare kanske skulle förstå om det drabbade er på nära håll. det handlar ju ändå om det geografiska avståndet så mycket måste du ni ändå förstå,om mina hundar som jag lever med varje dag som sover i sängen ligger i soffan och som följer med nästan överllt skulle bli tagna av vargar eller om nån skutkåt jägare skulle skjuta dom så eller om dom skulle bli påkörda av nåt motorfordon ca6.5 milj utan tåg inräknat och utan alla utlänska transport/semerterfordon så skulle det i förhållande till en drunknad fiskare eller en hit and run av ett fyllo med dödlig utgång inte få mig att lyfta på ögonbrynen något märkvärt.

    Vad bekräftar bilar och jägare som du skriver så försöker jag när jag släpper mina hundar inte vara i närheten av nån starkare traffikerad väg än en skogsbilväg,sätta upp varningsskyltar på denna väg att jakt pågår med löshund kör sakta!men att avskaffa alla fordon i sverige är omöjligt.Däremotatt få bort detta ohyra till varg är det inte det har gjorts och förhoppningsvis göras igen.En jägare som vådaskjuter en hund Kan åtalas för vårdlslöshet och därmed bli av med licenser och utgör inget hot sen .Då kan man få nån liten form av upprättelse. En varg däremot går sällen att åtala visst vi lägger in om skyddsjakt på (problemvargen) som senare avskrivs i 9/10 fall alltså ingen eller oerhört sällan nån upprättelse!

    Och vad bekräftar sidan jag tipsa om så är det självklart så att du ni tycker att den är färgad och så rätt,den är gjord av sånna som inte gillar varg MEN det är fakta på den sidan,alla vargattaker i sve och så många som dom hittar i tidningar från utlandet och mycket mer, men det går ändå inta att blunda för att det är fakta.Vad bekräftar sidan som du tipsa om så visst en mycket bra sida om man inte vet ett dyft om rovdjur där kan man få mycket allmän och i mitt tycke sånt som jag redan vet fakta om rovdjur i allmänhet men du kan ju inte säga att den inte är färgad heller!

    Och än en gång någorlunda färsk fakta skadar ju inte och för övrigt en väldigt missvisande sån.Friska vargar säger du ska man fråga vargen ursäkta har du några sjukdommar (nej) nä vad bra då får du vara med i den här undesökningen om friska vargar! Det är ändå så att dom attacker som sker oavsett frisk eller sjuk varg sker! Och med det sättet som tex svenska rovdjursföreningen tycker att vargstammen ska arta sig så vill dom ha individer som kommer från baltländerna med nya friska gener man som ochså tar med sig rabies in dvärgbandmask och andra trevliga saker in i vår svenska fauna när dom kommer över finnland in hit. Men en sak undrar jag en problemvarg säger du det blir den först när den har gjort nåt styggt.Men är det inte redan försent då eller?kanske när ett barn åker pulka hemma i Kil,då tyker ju jag att det är bättre att mota olle i grind innan det händer!

    Från en som sällan lyfter bössa och skjuter utan trivs med att hundarna jobbar och är trötta och belåtna när dom kommer hem,och om jag mot förmodan skjuter ett vilt så är det för att det är gott kött jag vet vart det kommer ifrån!Och jag har inte som många andra skygglappar på mig när jag går till köttdisken på ica och handlar.Men det är en helt annan diskussion,Bonkar även en och annan lax röding öring harr,fina matfiskar

    Om jag int tar miste så är det din blogg Anders som vi skriver på så det var nog inte dig jag syfta på när jag sa fega kräk.Det var mer dom andra clownerna jag tänkte på, man lägger liksom ingen vikt vid vad folk skriver och säger om man inte har ryggrad nog att säga vad man heter

    MVH/ Johan Appelgren Askersund

    SvaraRadera
  36. Och en sak till Anders du som ekonom kan väl för fan inte avfärda statistiken som du nyss gjorde i mitt inlägg,Hela Sverige grundar sig ju på statistik alla beslut allt har med det att göra!Om jag vore du skulle jag skämmas en smula och fundera om jag verkligen skulle ha den där examen magister eller master egentligen.Då kan du ju lika gärna vara förespråkare för fritt nätfiske i sverige

    Johan Appelgren Askersund

    SvaraRadera
  37. När hundarna "jobbat och är belåtna" är det när de förpestat tillvaron för allt annat levande som råkad vilja befinna sin i DIN skog? Jakt med löshund är ett jävla otyg. jag bor mitt i skogen är så trött på att höra detta j-a skällandet i skogen. Att vargen tillhört/tillhör Sveriges fauna vet alla som klarat av grundskolan. Att den varit borta beror ju bara på en girig jägarkår samt att vårt Samiska naturfolk inte riktigt fattat att leva med naturen utan valt att justera den lite.
    Det är patetiskt av ovanstående att skriva flera meter tramsfakta för att rättfärdiga sitt eget egoistiska rovdjurshat.
    Lär dig uppskatta en levande ursprungsnatur istället för att vilja skapa en egen tillrättalagd.

    Peter Eriksson

    SvaraRadera
  38. Johan! Jag är ganska säker på att Anders har haft varg mycket nära sitt hus flera gånger.
    Jag har haft två vargar några hundra meter bakom ryggen på mig när jag satt på isen och pimplade. Oturligt så såg jag dem inte själv utan fick det berättat några minuter senare.

    Vad jag mest reagerar på i dina inlägg är att du utgår ifrån att vi andra som önskar vargen väl saknar känsla för både jakt och natur!
    Sitter både jägare, landsortsbor, hundägare, tamdjursägare, pålästa, kunniga, faktaläsande människor här. Jag kan tycka att du är väl smalsynt i din beskrivning på personer som önskar ha varg i vår fauna.
    /Björn

    SvaraRadera
  39. Jag har själv hund precis som dig johan, som jag tycker mycket om. Jag skulle bli heltförstörd om han av någon anedning skulle omkomma. Jag är mycket ute i skog och mark både i varg områden och där den inte finns. När jag släpper min hund där det finns varg tar jag en risk att han kan bli attackerad av varg. Om det skulle hända kommer ijag inte lägga skulden på vargen utan på mig själv för att det var jag som släppte han. Jag gör ett aktvivt val att utsätta han för en ökad risk. Jag tycker att det är helt förkastligt att människan ska styra vilka arter som ska få finnas och vilka som inte är värda att finnas kvar. Vargen har precis lika rätt att få finnas kvar som vilken annan art som helst. jag tycker att en hög artrikedom i alla steg i näringskedjan är en symbol för en natur som är välmående. Måste bara in flika att jag inte är någon stadsbo som ine vet vad jag pratar om, jag har alltid haft jägare runt omkring mig, jagar själv, och har läst grön biologi i 2,5år. En viss beskattning av varg måste finnas, frågan är bara när? Är det rätt att jaga nu? Är den tillräckligt stark (genetiskt)? Hur många individer kan vi tänkas ha i Sverige? Frågor som jag känner att jag inte kan svara på och troligvis inte någon här heller...
    Borde vi skjuta av all älg? Var det inte en älg som dödade en människa i höstas, som man först trodde var ett mord genomfört med en gräsklippare? Eller minns jag helt fel?

    /Adam Karlstad :)

    SvaraRadera
  40. Björn Men när du tycker att jag är smal i mitt synsätt så har jag inte sett en ända jägare här som tycker att det är bra med vargen ingen tamdjursägare heller som vill har vargen springa och ta deras djur och vad det bekräftar hundägare så är det en väldig skillnad på var hunden vistas och hur den för sig i skog och mark,det är som du säkert vet skillnad på att släppa en löshund i skogen som snabbt lägger flera mil under tassarna och samtidigt skäller,mot att ta en skogs promenad i utkanten på stan eller byn och ha hunden strykandes kring dig och som springer runt tysst och nosar

    enligt mitt tycke så är det okunnskap även av en sån hundägare att uttala sig då för hur som så vistas inte den dom hundarna på samma vilkor som jakthundar i skogen


    och till Peter du är trött på allt skällande i skogen men tänk på detta,tror du att älgarna,rådjur ,hjortar räv och som i mitt fall hare är mindre eller mer stressade när dom är jagade av en flock vargar eller en hund som skäller,hursom har inte hundarna rätt at jaga dom har också funnis här på jorden i tusentals år! Enligt mig är det ju du som har problem med att vi jagar och dödar djur.Har du rannsakat dig själv när det gäller charken när du går till ica eller gör du också som dom flesta andra och blundar och köper fläskfile för 79 kr kg och är jättenöjd sen Jag vet däremot vart mina fileer kommer från och fisken .Köp ekologiskt och krav närodlat så får du kanske ett bättre samvete
    Jag tror nämligen att du inte lever som du lär!

    SvaraRadera
  41. Dessa hundar som har "rätt att jaga sedan tusentals år", vad brukar vi kalla den vilda varianten av dem??

    SvaraRadera
  42. Nästan skrattretande att en skjutgalen och totalt biologi/ekologi okunnig jägare från Askersund ska förklara för en massa pantade Värmlänningar vad livsfarliga vargar är.
    Att vi inte vet vårt bästa.

    /Johan

    SvaraRadera
  43. Kan bara inte hålla mig: Johan A. ditt första inlägg var nog det dummaste jag läst i hela mitt liv, fan gick inte du i skolan? Och hänvisa fakta till en sida för rena fanatiker, du borde inte få vistas i skogen med ett vapen!!

    SvaraRadera
  44. Varför sluta nu... när vi har så roligt....

    Läs hela materialet här... http://www.rovdjur.se/IziDocument/IziDownload/index.asp?DID=472

    Hittade en förvisso 5 år gammal utredning från svenska rovdjursföreningen... kan det finnas någon substans i detta, ja läs och döm själva... här kommer ett saxat citat

    "Under år 2005 finns minst 45 angrepp beskrivna med drygt 400
    drabbade tamdjur där hundar konstaterats vara skyldiga till angreppen. Beroende på
    mörkertalet finns det skäl att tro att denna siffra skall dubbleras. Under samma år
    angreps totalt 367 tamdjur av rovdjur, varav merparten av drabbade tamdjur utgörs av
    får.
    Påfallande ofta är fler än en hund inblandad vid angreppstillfället, vilket indikerar
    lösspringande jakthundar snarare än tillfälligt förrymda sällskapshundar. Vidare
    nämns jakthundar ofta som förövare, vilket tidsmässigt också väl sammanfaller med
    när löshundsjakten är som intensivast på året. Det är därför högst troligt att
    lösspringande jakthundar är orsak till en större del av dessa angrepp."

    Stefan

    SvaraRadera
  45. Bra blogginlägg Anders!

    Ska bli spännande att se vad de politiska och rättsliga följderna av ett så urbota dumt tilltag som licensjakt på varg kan bli. Vi får väl hoppas på samma utslag i EG-domstolen som i Finland tidigare (numera EU-domstolen)

    http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=13285

    Det kan även vara intressant att följa vad miljöminister Carlgren kommer svara på interpellationen ställd från oppositionen enligt nedan

    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GX10178

    Sen vill jag dessutom passa på att uppmana folk til att mejla en rad till miljöminister Carlgren om hans ogenomtänkta rovdjurspolitik. Dessa mejl diarieförs och räknas till antal vilket förhoppningsvis kan ge avtryck att valår som detta!

    http://www.regeringen.se/sb/d/7441

    Mvh Linda

    SvaraRadera