söndag 8 november 2009

Klubbkampen

Det såg mycket osäkert ut om det skulle bli någon tävling i lördags eller inte. Prognoserna på fredagskvällen skvallrade om en kommande dag med verkliga gränsfallsförhållande. Klubbkampen är en tävling som går mellan karlstad hammarö båtfiskeklubb, grums trollingklubb, och kils-sportfiskeklubb. De tre bästa båtarna från varje klubb räknas. Kil ställde upp med 3 båtar, övriga 19 i tävlingen fördelades på hammarö och grums. Kil hade med andra ord en liten uppförsbacke att starta i. Jag hade till min hjälp fått Peter ifrån team UPO i båten. tillsammans skulle vi visa vart skåpet skulle stå.

Starten gick från en regnig lillängshamn vid 0800, vi gasade på mot pricken. Taktiken var vid startögonblicket fortfarande tämligen osäker, vi åkte mot pricken och sen beroende på väder och vind skulle vi kanske fortsätta någon annanstans Men att åka längre var inget som lockade, det slog ordentligt i motsjön när sydostvinden tryckte på med sina 8 sekundmeter. Vi la i grejerna ganska direkt vi kom i höjd med hammarö sydspets. Fler verkade använda sig av samma taktik och vi låg snart 5-10 båtar på rad och kasta ut prylarna.

När vi slog av gasen upptäckte jag att vi gjort bollen. Bollen är när man sätter beten på rullarna på taket, och betena sedan studsar loss i vågorna och snurrar runt varandra i en kaotiskt flätningsliknande rörelse. Bollen, till skillnad mot högen, är alltså i huvudsak ett lintrassel. Löste bollen hyfsat kvickt, en liten utmaning var det då det dagen till ära fanns några flätline spön intrasslade. Fick ut prylarna och hade lite sjösjukekänslor ett tag. Började mumsa brago kex och återfick snart kontrollen över mag och tarmfunktioner igen.

Körde mot ett måsdyk, det såg hett ut. Fast när vi kom närmare såg vi att vi blivit blåsta på konfekten, det var yrkesfiskare fransson som gjorde måsdyk när han grejade med sina löjnät. Hittade ett område på västra kanten utanför pricken med mycket betesfisk. Bestämde oss för att punktmarkera området. Det gick sådär. Vi fick en nästan godkänd lax tillslut. Eller ja, den var uppenbart förliten, felkrokad och tappades 10 meter bakom båten, men det var ju nära. Dåligt med måsdyk på sjön, var som om fisken inte riktigt jagade? Såg en mås som dök en gång, men vi konstaterade i efterhand att den förmodligen bara halkade.

Tävlingen vanns av Grums trollingklubb och Karlstadhammarö blev tvåa. Kil blev otvivelaktigt jätte sist. Så här i efterhand anar jag konspirationer, kanske placerades Peter i min båt som sabotör av Karlstad hammarö? Sammanlagt på tävlingen kom det upp 3 eller 4 godkända fiskar. Det är ett sådär halvkasst facit. Kom några stora gäddor , två stycken på runt 10 kg. Resultatlista finns här: http://khbfk.se/news.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar