onsdag 23 december 2009

Åmål idag!

Passade på att doppa lite beten såhär dan före doppardagen. Fiskade tillsammans med UV-Eriksson och vi bestämde oss för att testa lyckan med Åmål som utgångshamn. Åmål (rampen vid Campingen) är fortsatt öppen, det börjar bli lite brist på öppna ramper. Mig veterligen går det att traila i vid lillängshamnen, baggerud och laxhall samt Åmål för den som är sugen.

Mäkta stolt över att äntligen ha hittat rätt på första försöket parkerade jag självsäkert utanför Ove:s hus och inväntade hans ankomst. Ett samtal senare var min prestation fullstänidigt tillintetgjord, Ove flyttade ju för nått halvår sedan... Snart var vi dock på väg på riktigt och styrde mot Kil som vi lämnade runt 0700. Anlände till ett snöigt Åmål och fick brottas med några isflak i rampen, Crescenten visade dock snart vem som var boss och skapade hänsynslöst vad Tyskarna brukar kalla "lebensraum" bland de ihopträngda massakrerade isflaken i hamnen.

I vårt kölvatten låg Hajpojken och Dilen som även de skulle leta på en dan före dan lax. Vi hade dock valt olika fiskeplatser, Hajbåten åkte österut i jakt på grönare gräs, vi åkte söderut. Vi möttes av ett ovanligt tillmötesgående vinterhav med nästan platt vatten och en helt okay temperatur. Vi susade neråt och var snart framme på fiskeplatsen. Vi riggade ut 10 löjor med lite olika skallar på lite olika djup.

Ekolodet börjar visa djup som inte finns på platsen. Efter att ha konstaterat att vattnet inte är 15 meter högre än det brukar, vi åker inte på en 15 meter hög våg, och det är inte 15 meter skräp under skrovet står det smärtsamt uppenbart att ekolodsgivaren fått en törn av ett isflak. Förvisso ganska lätt fiskat, men det ska fortfarande ner armar under vattenlinjer, kaaaaallt! Efter att ekolodgivarens fixats och armen skakats liv i får vi snart första hugget. Ett våldsamt skakande i ett innersspö med 80 gram plus vk skalle resulterar i absolut ingenting mer än en brutalt avrättat redan död löja. Vi letar vidare på platsen men det känns inte rätt och riktigt. Vi lämnar och åker vidare.

Eter lite puttrande får Ove hugg på en av sina pimpade löjskallar med egenhändigt gjorda hål och nagellack finish fiskad bakom 30gram bly. Första rusningen är det bra fart i, men sen liksom dör fisken. Den simmar med mot båten och flera gånger tror vi oss ha mist den. Det blänker dock snart till bakom båten och vi kan håva dagens första lax på 5,5 kg. Vi riggar ut och kör igen, eller jag försöker rigga ut men allt krånglar. När jag äntligen fått ut allt hugger en mås som lyckas kroka sig och tycks ha hamnat i en besvärlig sits då den plogar genom vattnet... Jag hatar verkligen måsar och har en lätt fobi för allt som flyger, vare sig det är taljoxar måsar eller havsörnar. Ove löste dock situationen och snart kunde måseländet flyga iväg för att kroka sitt dumma huvud en annan dag.

Nästa hugg faller för ännu en Pimpad Ove skalle fiskad med återigen 30 gram by framför. Fisken är dock alldes för liten och krokas av bredvid båten. Vi snurar vidare i området som verkar hålla lite fisk, ekolodet målar upp en mer lovande undervattensvärld. I elfte timmen, hugger det igen. Denna gång på ett Spruttspö med 80 gram och inte helt oväntat är det en pimpad Ove skalle som lockat till hugg. Efter en överdrivet omständlig håvning innefattande halvtgenomförda 180:is och fiskar bland djupriggsvarjar och runt alla möjliga och omöjliga linor kan vi håva lax nummer två: 5,7 kg vältrimmad Åmåls lax. Vi gör ett varv till bara för att men inser snart att det är mörkt, och förmodligen blir det mest bara mörkare inom överskådlig framtid. Så vi kastar in prylarna och skuttar hemmåt.

Inte helt oväntat uppstår instrumentbräda haveri på vägen in. ekolodsfästet är förlåtet då det numera bara är tejpat. Plotterfästet är dock fortfarande fullt fungerande, men ändock fantastiskt långt under all kritik. Rattarna går inte att skruva på tillräckligt mycket, plottern blir löst och vinklas därför fel(neråt) i varenda jävla våg. Att använda ett så värdelöst fäste till en i övrigt helt okay plotter (Garmin182) är tjänstefel på hög nivå.



Hajen och dilen landade en 65 cm öring samt bärnde en bra lax och en fin fin öring stax bakom Båten. Otur! 2 smällar på löjor och 30-40 gram och den godkända på riggen.

1 kommentar: