tisdag 15 september 2009

Vertikalfiske

I söndags bytte jag mitt vanliga halvslöa horisontella levene mot den nya hypade vertikala världsbilden. Det är svårt att undgå metoden, vertikalfisket har skördat enorma framgångar över stora delar av Landet. Jag har länge varit sugen att testa. Kruxet är att när jag testar nya metoder tappar jag gärna fokus och återgår till gamla upptrampade stigar. Tricket är därför att alltid testa nya metoder med folk som redan behärskar dem, då kan man få ett uppmuntrande "jo men det här brukar funka, här nappade det förra gången" osv osv.

UV-Eriksson var det som fick den stora äran att vidga mina föråldrade konservativa vyer. Att hoppa på vertikal fisket redan efter nått år är ganska stort för en isolerad värmläning som fortfarande anser att Buster Jerk bara används av könsförvirrade 14åringar från Stockholm.

För den som undrar vad Vertikalfiske är kan man väll lite förenklat påstå att der är en förfinad form av den klassiska metoden båtpimpel. Istället för traditionellpimpel används med fördel ett känsligt haspel/spinnspö runt 6 fot och stum flätlina. Ett bra spö i kombination med stum lina gör det hyfsat enkelt att registrera även de lite försiktigare nappen. Vanligtvis fiskar man med specialjiggar som rör sig fint vertikalt i vattnet. Det har skrivits spaltmetrar om metoden i fisketidningarna senaste året, där finns mycket att hämta för den som är intresserad.

Lördagskvällen hade vigts åt lite dumheter och vi var därför lite sena ur startblocken. Fisket hade iofs ändå varit bäst lite senare på eftermiddagen, så ingen fara på taket. Däremot kan det ha varit viss fara för taket, det blåste saftigt när vi lämnade Karlstad. Blåst är ett väderfenomen man gärna undviker under vertikalfiske. Precision är A och O, en båt som driver kraftigt fiskar därför dåligt. Båten manövreras med fördel med en liten elmotor i mycket låg hastighet.

Vi valde att fullfölja projektet, lite blåst skulle inte hindra oss och i sann optimistisk anda började vi diskutera vart det skulle finnas lä i den Nordvästliga vinden. Dessa diskutioner om Lä är sällan något som går att adaptera på verkligheten. Vinden mojnade dock och vi kunde utan större svårigheter fiska där vi önskade. Första hugget lät inte vänta på sig och snart kunde min premiär vertikalfisk landas, en Abborre på 1hg kanske...:)

Det fortsatte att hugga lite och vi kunde snart även räkna in några gösar en gädda och ytterligare någon Abborre. De lite större gösarna verkade dock inte vara hemma. Vi bytte ställe några gånger men landade fortfarande bara mindre fisk, några toppar strax över kilot kanske.

När dagen var slut kunde vi summera in 8 gösar, men alla var små. De större verkade inte på bettet, kanske är det lite tidigt än, kanske är de kvar längre ut i sjön? De hugg vi hade var ganska försiktiga, så fisken var nog inte riktgit på hugget. Roligt fiske var det hur som:) Ska bli kul att försöka översätta metoden till lite andra sjöar. Nackdelen är väll att man förmodligen inom kort blir en vertikalfiske utrustning rikare och motsvarande i pengar fattigare. Dock låter det bättre att bli en utrustning rikare, så så ser jag på det.

Kan inte påstå mig vara någon expert på området, knappt ens en novis, har fiskat några timmar... Men vill ändå försöka slå ett slag för vertikalfisket. Det har potential och det vore roligt att se vad folk kan ådstakomma i olika sjöar. Så jag har författat tre enkla tips för den som önskar testa:

1: Fiska där fisken finns, det finns för och nackdelar med att fiska så precist som Vertikalfisket tillåter. Hittar man fisken så minimeras den ineffektiva söktiden. Finns det inte fisk på platsen är det tämligen hopplöst att fiska av det området någon längre tid. Att söka fisken genom att fiska fram och tillbaka är inte att rekommendera Bättre då att flytta sig mellan olika platser. Ett Shyst ekolod är ett mycket bra hjälpmedel, metoden tillåter att precisions fiska på ekon på ett unikt sätt.

2: Rör inte jiggen för mycket, och håll bottnet! Det är lätt att fastna i nått balanspimpel-tänk och studsa med spöet upp och ner. vanligtvis verkar dock inte det var grejen. Försök hålla spöet ganska stilla och försiktigt lyfta någon decimeter då och då. Betydligt lättare att hålla koll på eventuella hugg då också. Sen är det som vanligt iofs, inga regler utan undantag...

3: Vart man ska fiska är svårt att svara på, det beror säkerligen mycket på sjön. Det mest produktiva djupet i en sjö, kan vara djup som inte finns i andra sjöar... Jag tror lite grejen med vertikalfiske är att fiska på branter och framför allt platåer. Gösarna verkar tycka om att bo där på hösten. Så finns det djupare områden runt om och sedan en liten platå som ligger grundare, är det förmodligen läge att testa där. Ekolodet berättar ganska snart om det finns några bananer på plats eller inte.

1 kommentar:

  1. Klockrent, nu är det bara att bli en utrustning rikare testa...

    S

    SvaraRadera