måndag 7 december 2009

Jullax äran räddad.

Klockan ringde 0445, Anders var (som vanligt?) lite trött efter att återigen "tvingats" kombinera sina studier med detta så tidskrävande fiskarfänge. En något urspårad tentafest avslutades oväntat kontrollerat med den så viktiga kebaben vid 0200. Vilket ger imponerande 2,5 h sömn ungefär, en perfekt uppladdning för att möta ett höstigt blåsigt Vänern. Vi laddade termosarna med dagens massäck som bestod av korv med bröd och gav oss iväg mot Kil, krokade på båten och lämnade kil strax före 0600. Vi styrde mot Ekenäs och förlitade oss på den inom trollingfiske alltid lika idiotsäkra planen om lä, det borde finnas lä från den västliga vinden en bit norr om Ekenäs? Båten trailades i och vi stack ut på sjön strax efter 0800. Möttes av ganska snäll sjö till en början men snart låg vi bland vågor som inte skämdes för sig. Det snittade 12-13 sekundmeter under dagen och vår läteori tycktes inte riktigt fungera i praktiken.


Lite struligt att få ut grejerna, vi passade på att fiska med löja när det ändå var grisigt skitväder. Det får inte bli för lätt. Första hugget kom runt 1100. Ett ganska bra hugg på en ljusblå UV-VK skalle med 50 gram bly framför. Fisken bjöd på en bra och inte helt oproblematisk fight i det blåsiga vädret. In i båten den kom den och det visade sig vara vara en lax på 5,2 kilo.

Vi fortsatte fiska så gott vi kunde, men det var inte många minuter i sträck vi hade 10 beten i vattnet. Ett evigt trasslande. Jag var sjösjuk, förkyld, frusen, blöt och en gnutta bakfull och fokuserade på att båten inte skulle snurra runt, samtidigt som Don Jouan hade fullt upp med att kolla löjor och trassla. Vi missade ett hugg på en 3 tum tomic i propellersprutet. Sen högg det på ett planerspö, återigen 50 gram bly men den här gången en UV grön k skalle. Fisken hoppade av efter att ha varit tung ett tag. Luktade lite gädda men tacklet kom upp oskadat?


De började mörkna och vi styrde så sakteliga hemåt. Vid 1530 högg det igen! En Lax på 5,6 kg hadew tagit samma VK skalle som den första med 50 gram bly. Vi riggade ut igen och tog det smått efterblivna beslutet att ta något varv till. Det blir mörkt fort så här års... Blev mörkernavigering in i hamnen. När vi rev grejerna såg vi att bägge löjorn på riggen var kapade, vi hade haft hugg som vi inte märkt... Oturligt. Vi trailade upp och åkte hem.



Väl i Karlstad fileade vi laxarna och sen bar det iväg på äventyr igen. Ex storgäddprofilen Daniel i Kil hade gallej, hans tjej fyllde 30. Så där var vi fram till 23 innan vi åkte hem. Knöt lite löjtackel, inför morgondagen skulle det toppas med ljusblåa Vk-skallar och 50 gram bli. Somnade strax före 0100 och vaknade återigen trött vid 0500. Dock bara att bita ihop, idag blåste det vara 10 sekundmeter. Nästan vindstilla. Vi trailade i båten 0800 och åkte mot platsen där vi haft gårdagens sista hugg. Fick snart ett bra hugg på inenrspöet, Grön UV-vk skalle och 90 gram bly. Fisken klev dock av efter några minuter fight, synd den kändes bra. Nästa varv högg det igen på gårdagens bäste skalle och 50 gram. En öring på 3,4 kg landades efter en fantastisk strulig fight bland vågor och djupriggsvajrar.
Sen dog det av, vi gjorde en lov och utforskade området lite. Tanken var att återkomma till platsen på eftemiddagen och pricka eftermiddagsruschen. Mycket måsar fanns i området och vi försökte förgäves jaga ifatt dem, tar lite tid att vända ett trollingekipage i jobbiga vågor. Det blev dock ingen eftermiddagsrusch. Vi tappar en förmodad liten fisk på ett ytterspö, det är allt som händer. Den långa dödperioden var dock inte enbart av ondo. Den nya fantastiska trollingleken "ett ben" har nu lanserats. Man skall helt enkelt stå på ett ben så länge man kan i en gungig trollingbåt, helt bedrövligt svårt. Regerande världsrekord är uppskattningsvis typ 5 sekunder. Varsågoda att testa:)

Kompisbåten Dilen låg i samma område som oss under dagen. De fiskade betydligt bättre med en 7+ öring i topp och två godkända fiskar till! Fint fiskat:) Det blev inget mer på söndagen för oss. Då vi lärt oss av grådagens mörkermiss gav vi oss några minuter tidigare. Sjön på vägen in var dock tråkigare så vi kunde inte köra så fort vilket innebar att det blev ännu mörkare än dagen innan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar